W maju to już nie jak w garncu i nic nie poprzeplata i ... (uwaga rym) bliżej nam do lata. W maju słońca cieplejsze, wieczory mocniejsze i księżniczki spadają z koni. Majowe słońce to i opalić już potrafi i na duchu podnieść. W maju pola kwitną rzepakiem, a łąki mleczem i kaczeńcami.
Przed wami moja interpretacja majowego słońca. Uwielbiam tą żółtą falę na łąkach, te powodzie rzepaku na polach i te drobne żółte znaczniki maleńkich kwiatków. Już niedługo czas na pikniki :) A tymczasem upieczmy cytrynową tartę, złóżmy michałkowy torcik z kwiatami mniszka lekarskiego i schłodźmy cytrynową galaretkę, a słońce nie opuści nas nawet w deszczowy dzień.
![]() |
Pola rzepakowe pachną cudownie miodowo, duszący zapach jest zapowiedzią cieplejszych dni. |
![]() |
Mniszek lekarski nie tylko jest bardzo zdrowy, ale i pięknie prezentuje się w wianku. |
Wywar z gotowanych kwiatów mniszka to tzw. miodek majowy. Wymaga sporej ilości cukru, ale czasem warto spróbować czegoś innego.
![]() |
Tarta cytrynowa to deser dla tych, którzy lubią słodycze z pazurem. Jej intensywny kwaśny smak robi furorę. |
Moja tarta ma razowy spód i nadzienie nie zawierające śmietanki. Dzięki temu spód nabrał lekko orzechowego posmaku, a nadzienie jest bardzo wyraziste.
Kaczeńce kojarzą mi się z dzieciństwem i wyjazdami na biwaki. Te drobne żółte kwiatki pojawiają się na łąkach i nad stawami już w kwietniu, zapowiadając cieplejsze dni.
![]() |
Tort z mniszkiem polecam podawać w temperaturze pokojowej. Maślany krem jest wtedy najsmaczniejszy. |
Tort z kruchego wafla, kremu maślanego z białymi michałkami, udekorowany kwiatami mniszka lekarskiego. Trzeba tylko pamiętać, aby zrywać młode kwiaty - są wtedy najsmaczniejsze.
Kolorowy i bardzo energetyczny wpis, jak miło ;-)
OdpowiedzUsuńPięknie i wiosennie !
OdpowiedzUsuń